Το Επισκοπικό συγκρότημα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και μνημειακό αρχιτεκτονικό μνημείο που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Παρτικόπολης από την περίοδο V – VI αιώνα, καθώς οι μελέτες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Οι πρώτοι ερευνητές του συγκροτήματος είναι οι στρατιώτες της Δεύτερης Βουλγαρικής Στρατιάς το 1917. Κατά την ανέγερση ενός κτιρίου για το αρχηγείο του στρατού, οι στρατιώτες συνάντησαν τα ερείπια ενός ογκώδους κυκλικού κτιρίου που αναγνωρίστηκε ως Βαπτιστήριο του αρχαιολόγου Β. Ιβάνοβα. Οι μελέτες διήρκεσαν περισσότερα από 70 χρόνια, από το 1989 μέχρι σήμερα.
Στο σύνολο δεσπόζει μια κλασική ελληνιστική βασιλική με βραχύ άξονα χωρισμένη σε τρεις σηκούς, με υπέροχα ψηφιδωτά, υπέροχη εσωτερική αρχιτεκτονική με κιονοστοιχίες σε ρωμαιοκορινθιακό ρυθμό και μοναδικό μαρμάρινο τοίχο του βωμού με σκηνές από το Ευαγγέλιο.
Κόλπος της καρδιάς. Η αυλή του Επισκοπικού συγκροτήματος περιβάλλεται από τρεις τοίχους, κιονοστοιχίες, σχηματίζοντας έτσι τρεις στοές. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα πηγάδι με καλά διατηρημένο σιντριβάνι και γρανιτένιο σιντριβάνι με αυθεντικό στόμιο σε σχήμα κεφαλής λιονταριού.
Martirium. Ο χώρος όπου φυλάσσονταν τα κειμήλια είναι με πολύ καλά διατηρημένες τοιχογραφίες, τραπέζι του βωμού και μαρμάρινο δάπεδο. Στο δάπεδο είναι ενσωματωμένη η παλαιότερη ιερά πηγή που υπάρχει ακόμα στα εδάφη μας.
Βαπτιστήριο
Η αίθουσα του βαπτίσματος είναι κατασκευασμένη ως ξεχωριστό σώμα και αντιπροσώπευε ένα ογκώδες στρογγυλό κτίριο με τρούλο (ροτόντα). Σε σχήμα και μέγεθος είναι το μοναδικό στη Βουλγαρία και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πισίνα στο κέντρο ήταν επενδεδυμένη με μαρμάρινα πλακάκια και το δάπεδο είναι καλυμμένο με ψηφιδωτά. Το νερό της πισίνας ζεσταινόταν στο διπλανό δωμάτιο – prefurnium.Scriptorium. Το συγκρότημα της βιβλιοθήκης βρισκόταν σε ένα κτήριο δίπλα στην αίθουσα του Βαπτίσματος. Εδώ, οι μοναχοί αντιγράφουν αρχαία θρησκευτικά κείμενα. Ανάμεσα στα ερείπια βρίσκονται μαρμάρινη πλάκα με Chi Rho και επιγραφή δωρητή. Το Chi Rho είναι το μονόγραμμα ή χριστόγραμμα του Χριστού που αποτελείται από δύο αρχικά γράμματα Χ και Ρ (chi και rho) του ελληνικού ονόματος Χριστός (Χριστός). Αυτό είναι το σύμβολο που αντικατέστησε τον ρωμαϊκό αετό στη σημαία (vexillum) του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, γνωστό ως Labarum.
Περισσότερες πληροφορίες
Προσβασιμότητα: Λεωφορείο, τρένο, αυτοκίνητο, ποδήλατο, πεζός.
Προσβάσιμο σε επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα.
πάρκινγκ – δωρεάν / επί πληρωμή
Συντεταγμένες: 41°34’00,1″N 23°16’47,3″E
Σημείωση: Πηγή: Δήμος Σαντάνσκι http://visitsandanski.eu
Ώρες λειτουργίας: Χειμερινή περίοδος (Νοέμβριος-Μάρτιος) Αργία: Κυριακή και Δευτέρα 10.00-12.00, 13.00-18.00
Θερινή περίοδος (Απρίλιος-Οκτώβριος) Αργία: Δευτέρα 10.00-12.00, 14.00-19.00
Maps
Contact
More Information
- Services: There are entry fees.
- Accessibility: Bus, car, train, bicycle, pedestrian. Accessible for visitors with mobility limitations. Parking- paid/free.
- Coordinates: 41°34'00.1"N 23°16'47.3"E
- Note: Source: http://visitsandanski.eu. Project co-financed under Operational Program „Regional Development“ 2007 -2013