Здравейте Посетител Изберете Вход Създаване на Профил

РОЖЕНСКИ МАНАСТИР

Роженският манастир е най-голямата религиозна обител в Пиринския край и едно от най-старите духовни средища на България.

Предполага се, че е основан по времето на Алекси Слав, племенник на цар Калоян, около 1217г. с пожертвованията на жителите от съседните села – Кърланово, Рожен и Любовище. Манастирът преживява подем през XVI век., когато се изграждат главната църква и трапезарията, но след това е опожаряван няколко пъти. През XVII век храмът отново е възстановен и започва да придобива днешния си вид. Възходът си достига през XIX век, когато служи като регионален духовен център.  Манастирът има формата на неправилен шестоъгълник, като жилищните помещения обгръщат красив двор, в който се разполага църквата „Рождество Богородично”. Църквата е трикорабна псевдобазилика. Вътрешността й е изписана, като най-старата стенопис е от 1573г. Интересен факт е, че тук зографите и резбарите, за разлика от други манастири, не се придържат към образците на иконографията от Византия, от която България възприема християнството. Както и други манастири в България, така и Роженския си има своя чудотворна икона-покровител, тя е изографисана от зограф Яков. 

До манастира се намира параклис, представляващ двуетажна костница, построена 1597г. и носеща името „Рождество на Св. Йоан Кръстител”. Запазил своята почти непокътната първоначална архитектура и стенописи Роженския манастир е посещаван от много туристи и поклонници от цял свят. На храмовия празник – 8 септември (Малка Богородица), роженските поляни се изпълват с хора, дошли с надежда за изцеление. Той е включен към 100 национални туристически обекта на България.
Местоположение
село Рожен, община Сандански Начин на достъп

Смесен - автобус, автомобил, велосипед, пешеходен.

Подходящ е за посетители с ограничена подвижност 

Паркинг - безплатен

Работно време

08:00 - 18:00ч

Без почивен ден
Услуги

 

Контакти

Тел: +359 886 725 263; +359 7437 222

Facebook: Роженски манастир / Rozhen Monastery

Координати
41°31'49.9"N 23°25'35.5"E
Забележка

Източник: Община Сандански

http://visitsandanski.eu

 

Оставете коментар

Убедете се, че сте въвели задължителната информация отбелязана със звезда(*). HTML е недопустим.

Вход или Създаване на профил