Здравейте Посетител Изберете Вход Създаване на Профил

КЪСНОАНТИЧЕН ГРАД „НИКОПОЛИС АД НЕСТУМ“

Никополис ад Нестум е един от трите града, основани на Балканския полуостров от римския император Траян I в чест на победата му над даките през 106 г. от н. е.

Наречен е „Град на победата при Места” и е запомнен като Градът на Места (на латински Nikopolis ad Nestum).

Древният град е разположен на площ от 13 хектара в южната част на село Гърмен. Основан след средата на IІ век и обитаван повече от 14 века, като най-интензивен живот е имало през късно античния епоха /IV-VI в./. В края на VI век славяни и авари нападат Никополис ад Нестум и го разрушават. През IX - X век градът отново се възражда под името Никопол и просъществува чак до XIII век, когато отново е сринат при походите на кръстоносците. През Късното Средновековие на част от мястото има българско селище, а в югоизточната част на укрепения град – турски чифлик. През османското владичество градското селище се измества на няколко километра на запад като името му се запазва във формата Неврокоп (днешен Гоце Делчев).

При разкопки са разкрити 280 м крепосни стени, основи от обществени и култови сгради, надгробни могили. Открити са фрагменти от оброчен релеф на Тракийския конник, статуйка на Хермес, старохристиянска надгробна плоча, над 95 златни и около 22 други монети, стъклени, бронзови и керамични съдове, златен пръстен и други. В близост до укрепения град са открити 2 раннохристиянски базилики от IV в.

Никополис ад Нестум е безценно съкровище, защото е един от малкото запазени антични градове в България и единствен на територията на Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Днес той е обявен е за археологически и архитектурен паметник от античността и средновековието.

Обектът е социализиран по проект „Реставрация, консервация и социализация на късно-античен град „Никополис Ад Нестум“, съфинансиран по ОПРР 2007-2013

Местоположение

2960 Гърмен

община Гърмен

Начин на достъп

Автобус, автомобил, велосипед, пешеходен.

Достъпен за лица с ограничена подвижност

Паркинг - безплатен.

Работно време

От 1 ноември до 31 март: от 8:00 ч. до 12:00 ч., от 13:00 ч. до 17:00 ч.

От 1 април до 31 октомври: от 8:00 ч. до 12:00 ч., от 13:00 ч. до 21:00 ч.

За групови посещения и организиране на възстановки се свържете предварително с обекта.

Услуги

Туристически информационен център към обекта разполага с:

  • Обособена грънчарската работилница, където всеки посетител сам си изработва сувенир за спомен - пособия и съдове от глина под ръководството на майстор – грънчар.
  • Организират се възстановки на сцените от древноримския живот
  • Гардероб с дрехи, характерни за древните римляни през 1-2 век и точни копия на оръжията от онова време.
  • Организиране на стрелби с лък.
  • Разходка с ретро влакче до минералните бани в близкото село Огняново и обратно. Превози в събота и неделя – по два курса сутрин и вечер на цени: за възрастни - 3 лв., за деца – 1 лев.
  • Осигуряване на екскурзовод
  • Входни такси: за възрастни – 2 лв., за деца – 1 лв. 
Контакти

 Тел: + 359 894 34 90 39

Координати
 41°35'44.2"N 23°47'43.8"E
Забележка
 Източник: http://www.garmen.bg/index.php?pg=59&newsID=10

 

Оставете коментар

Убедете се, че сте въвели задължителната информация отбелязана със звезда(*). HTML е недопустим.

Вход или Създаване на профил