Здравейте Посетител Изберете Вход Създаване на Профил

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - БЛАГОЕВГРАД

Регионален исторически музей - Благоевград се намира в квартал „Вароша“.

Основан е през 1952 г. и има добре изградена структура: отдели “Археология”, “Етнография”, “Българските земи XV - нач. на XX век”, “Нова и най-нова история”, “Природа”, “Художествен”, “Фондове”, “Връзки с обществеността”, както и обслужващи звена: лаборатория за консервация и реставрация, модерна фотолаборатория и библиотека с над 16 000 тома.

Музеят разполага с модерна сграда, в която е изградена високопрофесионална експозиция по зали: археология, природа, Българските земи XV-ти – началото на XX век, етнография. Музеят съхранява над 160 хиляди експоната. Специално внимание заслужават: уникалната колекция от култови фигури от праисторическа епоха; материали от епохата на траките – въоръжение на тракийски войн, изображения върху мраморни плочи и глинени лампи с гладиаторски сцени, глинени маски, медицински инструменти, монетна находка на тракийско племе от края на V-IV в. пр. Хр.; колекция от надгробни култови плочи и съдове, ранно-български накити и художествена керамика от Мелник; възрожденска книжнина; уникални етнографски колекции от тъкани, костюми, керамика, метал и дърво от края на XIX и нач. на XX в., ценни документални материали, между които 24 писма на Гоце Делчев и лични вещи на деятелите на национално-освободителното движение. С историята на град Благоевград от неговото създаване до 80-те години на миналия 20 век посетителите на музея могат да се запознаят в експозицията „Благоевград – поглед в миналото”.

 

Регионален исторически музей -Благоевград има богата сбирка от ендемични растения, гръбначни и безгръбначни животни, фосилни находки, скали и минерали. Представени са различните категории защитени територии в област Благоевград.

В отдел „Художествен” Регионален исторически музей - Благоевград притежава 23 картини на Златю Бояджиев, 86 рисунки на Владимир Димитров - Майстора и хиляди произведения на старото, средновековно и съвременно изкуство.

Музеят показва събраното богатство и под формата на временни изложби с мултидисциплинарен характер.

Специализирана работа с ученици предлага и автентична класна стая от епохата на Възраждането. Музеят разполага с удобна многофункционална конферентна зала, оборудвана с модерни технологични средства.

През 2010 г. Регионален исторически музей - Благоевград е първия музей в страната, в който е реализирана интерактивна експозиция за деца "Музеен детски кът" по проект "Подобряване работата на българските музеи с деца и млади хора".

През 2014 година в Регионален исторически музей – Благоевград е открита стая за увеличена реалност по проекта „Трансгранични екологични информационни „клетки” в общините Доксато и Баните, с приноса на Българска фондация биоразнообразие”. Първите представени филми са: “Дивата коза- умелият алпинист” и “Да оцелееш в света на растенията”.

Към Регионален исторически музей - Благоевград е и къщата-музей "Роден дом на Георги Измирлиев - Македончето" в квартал Вароша, чийто двор през лятото се превръща в открита галерия за произведения на благоевградски художници.

Местоположение

2700 Благоевград

Квартал "Вароша"

ул."Рила" №1

Начин на достъп
 

Автобус, автомобил, влак, велосипед, пешеходен.

Достъп за посетители с ограничена подвижност

Паркинг - платен.

Работно време

Без почивен ден и без прекъсване с работно време:

Понеделник – Петък: 09:00 ч. -18:00 ч

Събота- Неделя: 09:30 ч. - 18:00 ч.

Ден с безплатен вход за музейните експозиции: понеделник

За "Музеен детски кът" няма безплатен ден.

Услуги

 

За групови посещения за деца и възрастни се предлагат различни образователни и информационни програми, за които е необходима предварителна заявка.

Входни такси за различни експозиции и предлагани услуги на следния линк: http://www.museumblg.bg/

Ден с безплатен вход за музейните експозиции: понеделник

За "Музеен детски кът" няма безплатен ден.

Контакти

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: 073 / 88 53 70

Факс: 073 / 88 53 75

http://www.museumblg.bg/

Координати

42°01'13.8"N 23°06'11.3"E

Забележка

Източник: http://www.museumblg.bg/

 

Оставете коментар

Убедете се, че сте въвели задължителната информация отбелязана със звезда(*). HTML е недопустим.

Вход или Създаване на профил