Здравейте Посетител Изберете Вход Създаване на Профил

ПОСТОЯННА ИКОННА ИЗЛОЖБА „БАНСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ШКОЛА”

Постоянната иконна изложба е един от най-интересните туристически обекти в Банско. Намира се в старата част на града, близо до черквата "Св. Троица" и паметника на Паисий Хилендарски.

 

 

Постоянната иконна изложба е един от най-интересните туристически обекти в Банско. Намира се в старата част на града, близо до черквата "Св. Троица" и паметника на Паисий Хилендарски. Изложбата се помещава в най-старата запазена сграда в Банско, строена през 1749 г. Едноетажната постройка е запазена в автентичния й вид. Сградата е обявена за паметник на културата. В миналото къщата е изпълнявала функциите на женски метох първоначално към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир.

В тази сграда през 1986 г. е уредена „Постоянна иконна изложба на образци от Банската иконописна школа” - едно от най-ярките проявления на българската култура през XVIII-XIX в. Тя е разположена в шест зали. Основоположник на Банската художествена школа е Тома Вишанов-Молера (роден около 1750 г., не е известно кога е починал). Според семейното предание на неговия род Вишанов учил живопис във Виена и след завръщането си бил наречен с прозвището Молер – от немската дума за художник (Maler). Създадената от него школа се развива в областта на монументалната живопис и иконата.

Банската иконна изложба показва оригинални икони, рисувани от представители на Банската иконописна школа. Основно място е отделено на творбите на основоположника на школата Тома Вишанов, сина му Димитър, внука му Симеон и други иконописци от Банско.

Местоположение

 

2770 Банско

ул. „Яне Сандански“ № 3

Начин на достъп

Автобус, влак, автомобил, велосипед, пешеходен

Не е достъпен за посетители с ограничена подвижност.

Паркинг - платен/безплатен.

Работно време

 

Лятно работно време:

Вторник - Събота: 9.00 - 12.00 ч.; 13.00 - 17.30 ч.

Почивни дни: неделя и понеделник.

Зимно работно време(1 декември – 30 март):

Вторник - Събота: 11:00 -15:00

Почивни дни: неделя и понеделник
Услуги

 

Музеят се обслужва от екскурзовод на български и английски език. Налични са и аудиозаписи на беседи на френски, немски и руски език.

Има входни такси.

Контакти

+359 749 83132

+359 893 363 193

e-mail:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

http://visit-bansko.bg

Координати
 41°50'10.0"N 23°29'17.3"E
Забележка

Източник: http://visit-bansko.bg/

Сградата е реновирана по проект на Община Банско „Подкрепа за развитието и диверсификацията на туристическите атракции на община Банско - БАНСКО КРЪСТОПЪТ НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ”, съфинансиран по ОПРР 2007-2013г.

 

Оставете коментар

Убедете се, че сте въвели задължителната информация отбелязана със звезда(*). HTML е недопустим.

Вход или Създаване на профил